Geschiedenis Koninklijke fanfare Ste Cecilia Berlaar

Ontstaan | Artikel | Historiek | Dirigenten

De Dirigenten van onze fanfare

Jos Hendrickx

Een belangrijke rol in een fanfare wordt gespeeld door de ‘chef’ en uit het verste verleden herinneren we ons een paar namen, zoals van Hemel, Orval en P. Alpaerts, maar in 1903 wordt een zekere Jos Hendrickx (zie foto) uit Lier aangesteld. Deze jonge man speelt het klaar om het dirigeerstokje maar liefst gedurende 45 jaar te hanteren.
Uit de resultaten aangehaald in de historiek blijkt dat hij dat trouwens meer dan behoorlijk deed. Hij slaagde er in om van 1903 tot 1948, niettegenstaande de 2 oorlogen, het muzikale peil van onze fanfare op de hoogste treden te hijsen.
Na zijn overlijden op 19-05-1948 werd hij tijdelijk door de verdienstelijke onderchef de heer Jules Van Hove, welke reeds geruime tijd de zieke chef verving.

Jules De Haes

In augustus 1948 wordt dan de kandidatuur van de heer Jules De Haes (zie foto) aanvaard, welke in de voetsporen van zijn oude vriend Jos Hendrickx eveneens zijn steentje bijdraagt om het muzikale peil van onze vereniging hoog te houden. Het is trouwens tijdens zijn dirigeerperiode dat Ste Cecilia de meeste noten op haar zang had; we werden toen via de radio uitgezonden.
De heer De Haes blijft echter slechts korte tijd bij ons en wordt in 1953 opgevolgd door

George Folmann

de heer Georges Follman (zie foto).
Hij was jong, actief en hij wist wat hij wou, hij had dus wat in zijn mars. En het is er nog uitgekomen ook. Het is voldoende om eventjes terug te bladeren en het palmares te bekijken tijdens zijn dirigeerperiode. Kijk maar eventjes naar de 4 gouden medailles tijdens het hoogaangeschreven Nationaal muziektornooi van de stad Antwerpen. Tevens dient vermeld te worden dat de heer Georges Follman een internationale waardering verworven heeft als dirigent van het Kempisch Jeugdfanfare orkest.
De heer Georges Follman leidde onze muzikanten gedurende 29 jaar en werd in 1982 opgevolgd door

de heer Jos Van Leuven.
Deze kempenaar (Lille) was juist 42 geworden toen hij de leiding op zich nam en de 6 jaar van zijn dirigeerperiode vormen eigenlijk een te korte periode om zijn werk te beoordelen, alhoewel de beide provinciale tornooien van 1983 en 1985 een uitslag hebben gegeven waarvoor wij zeker niet hoeven te blozen. In augustus 1988 werd hij na een zeer korte periode dirigent te zijn over ons korps opgevolgd

door de heer Rudy Van Nuffelen.

Rudi Van Nuffelen

Rudy kreeg de zware taak om het korps, dat door vele overlijdens sterk was uitgedund, terug tot een samenhangend geheel te maken. Tijdens zijn dirigeerperiode hebben vele jongeren de microbe van het muzikant zijn geproefd. Vele hebben er echter afgehaakt, maar de echte muzikanten zitten nu nog tussen ons. Dat deze jeugdwerking met succes was kan je lezen in het palmares enkele pagina’s terug in dit boekje. Verschillende jongeren werden provinciaal kampioen in het solistentornooi. Niet enkel als dirigent, maar ook als componist kwam Rudy goed uit te verf. We hebben enkele zeer mooie werken mogen spelen die van zijn hand kwamen. Het sublieme dirigeergenie werd in mei 1998 vervangen door

Nancy Van Hooff

Nancy Van Hoof die het dirigentenstokje op een puike wijze 4 jaar hanteerde. De jaarlijkse Lenteconcerten brachten telkens meer mensen op de been om naar onze fanfare te komen luisteren. De 4 jaar dat zij dirigent was van onze fanfare was misschien te kort om haar muzikale kunnen de beoordelen. Na 4 jaar in 2002 besliste het bestuur om een aankomend talent aan te trekken om de leiding van de fanfare over te nemen.

Dit aanstormend talent is reeds sinds 2000 dirigent van ons jeugdensemble en momenteel nog steeds onze huidige dirigente.

Gwendolina Gysemans

Gwendolina Gysemans is haar naam en ze heeft reeds bewezen dat zij van onschatbare waarde is voor onze fanfare. Zij heeft op haar eerste twee Lenteconcerten verwezenlijkt dat we al naar een grotere zaal moeten uitkijken om ons jaarlijkse Lenteconcert te spelen. In 2002 stond zij ook reeds aan de dirigent-peppiter en verzorgde zij het kerstconcert waar onze fanfare aan deelnam, een eerste kennismaking met deze jonge dirigente voor onze leden. Er staan ons nog mooie jaren te wachten met mogelijk nog vele grootse concerten en/of evenementen. Haar eerste succes heeft ze momenteel reeds gehaald door in Merksem op 6 november 2005 ons te plaatsen in de eerste afdeling met 86%. In 2009 bleven we in eerste afdeling met een zeer jonge groep eigen muzikanten en in 2011 leidde ze ons op puike wijze doorheen ons jubileumjaar. Met als hoogtepunt ons jubileumconcert in Cultuurcentrum De Zwaneberg.

In 2013 kunnen we wederom een deeltje aan onze geschiedenis bijschrijven. Met deelname aan 3 wedstrijden was het een erg druk jaar. Eerst was er Provinciale Vlamo wedstrijd waar we 86% behaalden. Nadien concours van de provincie, hier bleven we in eerste afdeling en hadden 73%, vervolgens Vlamo nationaal in het Lemmensinstituut te Leuven. Met een mooie 2de plaats en 87.66% kunnen we meer als tevreden terugkijken op een geslaagd wedstrijdjaar. Wanneer gaan we nar het volgende succes?

Onze fanfare heeft met deze dirigente nog tientallen jaren voor de boeg, misschien treed ze in de voeten van Hendrickx of Folmann.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.