BEER van Balder

Beer van Balder

Op weg om Berlaar en omstreken te veroveren.

Feestbier voor een feestjaar …

Onze fanfare bestaat in 2021 al 160 jaar. Nu zijn decenniumvieringen steeds iets speciaal en worden deze extra in de kijker gezet. 10 jaar geleden hadden we nog een aangekochte feestwijn welke we rechtstreeks aankochten bij een wijnboer uit de moezel en waar we onze eigen labels op kleefden. Voor het 160 jarig bestaan mocht er ook weer een feestdrank op het toneel verschijnen. Maar deze keer rijpten de plannen om een feestbier te maken.

Op zoek naar een brouwer!

Onze werkgroep 2021 nam contact met verschillende brouwerijen uit de streek en kwam uiteindelijk in Beerzel terecht bij ‘t Hofbrouwerijke. Dat we daar zelf mee konden gaan brouwen en bottelen sprak enkele van onze bestuurs- en werkgroepleden wel aan. De nodige afspraken werden gemaakt en we gingen een eerste keer op plaatsbezoek op 13 juni om te bepalen welke smaak we wilden creëren.

Tasting en beslissingen nemen.

We waren met 6 personen om te gaan proeven. Iedereen had zijn eigen favoriete biertje bij om te tonen aan Jef Goetelen van ‘t Hofbrouwerijke. Uiteindelijk bleven deze flessen gewoon gesloten en startten we onze zoektocht in de biertjes van Jef. We begonnen met een Hoftrol, Hofnar om ook te proeven van de Hop a Billy… Ondertussen passeerden ook de Bosprotter de revue. Deze viel bij velen wel in de smaak. Een experimenteel biertje met rozemarijn werd ook lekker bevonden, maar té uitgesproken en niet geschikt voor het brede publiek. Een ander nog meer uitdagend biertje met yoghurt was meer voor de geuzedrinkers onder ons, maar dus ook weer niet voor het brede publiek. Jef wilde het echter wel eens laten proeven. Besluiten deden we met de Hofelf. Ook dat bier viel zeer goed in de smaak en Patricia besloot: “als we deze nu eens samenkappen met die Bosprotter?” Zo gezegd zo gedaan, het resultaat is uiteindelijk onze eigen BEER van Balder geworden. Het smaakpalet bevindt zich tussen de Boself en de Bosprotter, resulterend in een bier met een eigen uniek karakter.

logo nen beer

NEN beer of DEN beer van Balder …

Soms zijn er discussies en soms zijn er discussies… Zo ook over de naam van ons feestbier. Tijdens het proeven werd geopperd om ons biertje “NEN Beer van Balder” te noemen (omdat aan de toog “nog nen Beer” bestellen net toch dat beetje lekkerder bekt). Vandaar dus dat we aan de slag gingen met een logo ontwerp met het voorvoegsel NEN.

Het was echter nog niet voor iedereen uitgemaakt of het ‘nen’ moest worden en zo laaide de discussie tussen NEN en DEN hoog op. Koppig als onze ontwerper is, bleef hij bij z’n gedacht en lanceerde de vraag op de sociale media. Ook daar ging de discussie verder met uitgesproken voorstanders van het ene en van het andere, tot er op één van die polls werd geopperd: waarom niet gewoon BEER van Balder? Dat idee konden we wel smaken en de discussie verstomde in het niets. Na de keuze van het bier werd op deze manier ook de naam een feit: “BEER van Balder“.

22 augustus gingen we brouwen.

[URIS id=4103]

Een gelegenheidsbrouwer aan het woord:

Zoals gezegd, werd er besloten om niet zomaar een bier te laten brouwen, neen, de brouwerij ‘t Hofbrouwerijke in Beerzel gaf ons ook de optie om het bier ZELF mee te brouwen en te bottelen. Niet zozeer om de kostprijs te drukken, het was vooral dé kans om eens zelf een paar dagen mee te draaien in een micro-brouwerij. En achteraf zouden we fier kunnen verkondigen dat we het biertje mee hebben gemaakt, met eigen bloed, zweet, tranen, plezier en muziek… en hop en water uiteraard.

Zaterdag 22 augustus. Om 8u ‘s morgens spraken we met z’n vieren af in Beerzel. De gelegenheidsbrouwers zouden worden: Patricia, Tim, Geert L. en Ivan. Na een deskundige uitleg door Jef (de eigenaar van ‘t Hofbrouwerijke) over het verloop van de dag, togen we naar de kelder, alwaar we gingen graan malen. Na ettelijke zakken door de mangel te hebben gedraaid (de inhoud, niet de zakken uiteraard), konden ze terug de lift op naar het gelijkvloers, waar we die dag de meeste tijd zouden doorbrengen.

Bier brouwen is een dorstig proces en het was best een warme dag. De meesten konden echter de verleiding weerstaan en dronken braafjes water tijdens het harde werk. Er werden stookketels gevuld, er werd hop in stukjes gemept (met wel HEEL doorslaggevende argumenten, want zo’n blok hop is zo hard als steen), er werd een geheime receptuur van kruiden toegevoegd en er werd schoongemaakt. Daar waren we alles bij elkaar toch een kleine dag zoet mee. Het allerbelangrijkste in een brouwerij lijkt wel schoonmaken (zie de foto’s); liters water werden gebruikt om de ketels perfect proper te krijgen, zodat we ook een proper biertje zouden krijgen.

Na al het werken, was het dan tijd om nog eens een biertje te proeven. Moe maar voldaan keken we naar ons werk, dat nu een kleine maand zou moeten rijpen…

Drukwerk ontwerpen.

Ons etiket voor op de flesjes

Nu het bier aan het rijpen is bij Jef konden wij aan de slag gaan met het ontwerpen van het drukwerk en promomateriaal. Het logo was ondertussen aangepast en de etiketten kregen vorm. Hier en daar een kleine aanpassing om uiteindelijk tot een lekker stoer bieretiket te komen. Maar het bleef niet enkel bij de etiketten…

Naast het etiket gingen we ook volop aan het ontwerpen voor een eigen bierviltje. Vermits de prijs van een viltje, of je het nu enkel- of dubbelzijdig laat bedrukken hetzelfde blijft, besloten we al vrij snel om op de achterzijde ons feestprogramma te plaatsen. Zo staat er meteen reclame op voor ons feestjaar 2021. Op de voorzijde staat naast onze ondertussen vertrouwde BEER ook nog een QR code. Deze code brengt je rechtstreeks naar onze BEERwinkel hier op deze website. Met een oplage van 20.000 viltjes hopen we ruim toe te komen. Buiten dat we de BEER zelf gaan serveren tijdens onze evenementen, gaan we ook verschillende horeca-uitbaters vragen om ons BEERtje aan te bieden. Zij krijgen dan ook deze bierviltjes om te gebruiken in hun zaak.

Bier drink je uit een glas en via onze secretaris die zelf glazen kan graveren was de keuze om door hem de bierglazen te laten graveren snel gemaakt. Deze glazen bieden we ook weer aan de horeca aan. Ook jullie kunnen echter een glas aankopen. Dit kan gewoon los of via de aanschaf van één van onze geschenkpakketten.

En nog was het creatieve brein niet uitgewerkt … Naast de etiketten, de bierviltjes en de glazen gingen we ook voor toogmatten. Deze werden gesponsord door ‘t Hofbrouwerijke en JAZER laserwerken. Ook deze zijn in de eerste plaats bedoeld om te gebruiken in de horeca. Maar we bieden deze voor de échte verzamelaars ook te koop aan in onze webwinkel.

toogmat

VERPAKKING

Voor de verpakking was het ook best een zoektocht. Via Jef konden we echter clips aankopen voor 4 en 6 flesjes welke gewoon op de flesjes worden geslagen. Voor de geschenkverpakking kochten we dan weer geschenkdozen aan om een glas met respectievelijk 2 of 4 flesjes te kunnen verpakken. Voor beide verpakkingen hadden we nog een extra etiket nodig om de verpakking verder te personaliseren. Dit was een kolfje naar de hand van onze secretaris Jan.

Naast onze gewone clips en de geschenkverpakkingen hebben we ook een feestpakket ontwikkeld. Hiervoor gaan we een verpakking vullen met 1 six pack, 2 glazen en speciaal voor dit feestpakket een gepersonaliseerde flesopener van onze BEER van Balder. Deze flesopener is enkel en alleen verkrijgbaar in deze feestverpakking.

sneakview FLESOPENER

Uiteraard kan je tijdens al onze evenementen ook van de BEER van Balder drinken. Krijg je er niet genoeg van? Dan kan je ook meteen een hele doos aankopen van 24 flesjes, zo kom je net dat beetje langer toe. Al gaat het biertje van 7.2% ALC wel heel vlotjes binnen…

19 september gingen we bottelen.

Omdat beelden meer zeggen dan 1000 woorden nemen we je even mee in het bottelproces aan de hand van een promofilmpje dat we ook op YouTube hebben gezet.

Naast de bewegende beelden werden er ook best wel wat foto’s genomen. Zo werden ook de productfoto’s in onze webwinkel tijdens het bottelen genomen. Kijken jullie even mee naar deze sfeerfoto’s?

[URIS id=4121]

Nog even rijpen en dan…

… proeven natuurlijk! Het grote lanceermoment voor onze BEER van Balder kwam er op 3 en 4 oktober 2020, tijdens de MOsseLENHOEK KERMIS van onze fanfare. We hadden naast de flesjes ook enkele vaatjes gevuld en deze waren al helemaal klaar tegen het mosselweekend. Iedereen die mosselen bestelde en deze kwam afhalen, werd getrakteerd op een proefglaasje van ons BEERtje. En we moeten zeggen, de reacties waren allemaal zeer lovend. Na dit officiële startschot kan de echte verkoop beginnen.

Enkele van onze brouwers hebben vrij goede contacten in de Lierse en Nijlense cafés en gingen dan ook langs hun vaste plekken om te vragen of ook zij onze BEER op hun kaart willen zetten, eventueel op een wisselvaatje om te beginnen. Weldra gaan enkele van onze bestuursleden ook langs bij de Berlaarse horeca (zowel cafés als eetgelegenheden) met dezelfde vraag: ” willen jullie de BEER van Balder ook op de kaart zetten?” Naast deze Balderse, Lierse en Nijlense etablissementen wordt het bier ook als bier van de maand aangeboden door de Heikantse Bierliefhebbers. Op welk moment ons biertje in welk café beschikbaar is weten we nog niet, maar dat het de volgende weken of zelfs maanden sowieso het biertje van de maand is weten we wel zeker. Mogelijk wordt ons Balderse biertje ook al getapt op de Heikantse Bierfeesten eind oktober 2020. Hou hun website in de gaten voor meer info hierover.

Te verkrijgen bij…

BERLAAR:

BEERZEL:

LIER:

  • Den Eycken Boom

NIJLEN:

DUFFEL:

  • Prik en Tik: thysshop.be


En natuurlijk ook hier op onze website!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.